Odpadno jedilno olje

Pogovori o Volkswagen in Audi tematiki in ostali avtomobilski tematiki, ki ne spadajo v nobenega izmed ostalih podforumov

Re: Odpadno jedilno olje

OdgovorNapisal/-a luka32 dne Sr Mar 28, 2012 1:56 pm

Zdaj sem klical na carinski urad. Zadeva je sledeča:

ni prepovedano in ni dovoljeno, dokler se ne plača trošarine na olje kot pogonsko gorivo. Sepravi, prijavit se je treba na carinski urad, kot proizvajalec goriva, in s tem plačaš trošarino na proizvedeno gorivo. Trošarina znaša 362,21e na 1000l. Plača se vsakega 25. v msecu.

Če porabiš recimo 30l olja na mesec, plačaš 11e trošarine. Zdaj kako to nadzorujejo nimam pojma, pomoje jim je samo važno, da nekaj dobijo.

lp
Uporabniški avatar
luka32
Stalni uporabnik

Kraj: Litija
Avto: golf iv, type 3 68'

OdgovorNapisal/-a dejanck dne Sr Mar 28, 2012 2:08 pm

to pa tudi mene zanima kako bodo preverjali... se pač prijaviš kot proizvajalec goriva. potem pa navedeš da si samo nekaj malega litrov goriva porabil. to bi se splačalo :)
Uporabniški avatar
dejanck
Stalni uporabnik

Kraj: Trebelno
Avto: Passat 3b 1.8T

OdgovorNapisal/-a BOND 007 dne Sr Mar 28, 2012 2:17 pm

Ne poznam tega področja... Ampak vseeno.
Po mojem mora vsak t.i. "proizvajalec goriva" izpolnjevati določene zahteve in pogoje iz predpisov.
Vsekakor pa to po mojem ne more biti vsak ki "pobira kante s starim jedilnim oljem".
Verjetno ni tako enostavno kot izgleda... :D
My name is Bond. James Bond. 8)
Uporabniški avatar
BOND 007
Na skrivaj vozi Aston Martina

Kraj: Forme, Velenje
Avto: '09 Passat TDI, '90 GTI 8V

OdgovorNapisal/-a dejanck dne Sr Mar 28, 2012 2:21 pm

ja to verjamem da ne more biti kar vsak.. tako da čedalje bol razmišljam o tem da bi kar tankal pa tvegal da me dobi carina.. odvisno od tega kakšne so sankcije če te dobijo (slučajno kdo ve?), ker glede na to da delam precej kilometrine, in bi skoraj zastonj tankal... ne vem, pomoje se splača tvegat :)
Uporabniški avatar
dejanck
Stalni uporabnik

OdgovorNapisal/-a BOND 007 dne Sr Mar 28, 2012 2:32 pm

Sem enkrat nekje slišal da ti za takšne zadeve lahko tudi zasežejo vozilo.
Se mi zdi...

Na brzino sem recimo našel tole:
Pravilnik o plačilu trošarine za energente, ki so jim dodana biogoriva
http://www.uradni-list.si/1/objava.jsp? ... evilka=395

In tole je copy/paste iz 3. člena:
"(2) Zavezanec, ki energentom v trošarinskem skladišču v Sloveniji doda biogorivo ali zavezanec, ki prejema energente, katerim je bilo dodano biogorivo v trošarinskem skladišču v drugi državi članici Evropske unije, mora k obračunu priložiti naslednje dokumente:
- kopijo trošarinskega dokumenta, iz katerega je razvidna količina in vrsta dodanega biogoriva po tarifnih oznakah,
- izjavo imetnika trošarinskega skladišča o vrsti in količini dodanega biogoriva ter o načinu vmešavanja in
- ustrezen certifikat za biogorivo, ki mora biti izdan v skladu z zahtevami standarda SIST 45011, in na podlagi katerega proizvajalec goriv jamči za vsebnost biogoriv v gorivu, ali standardov serije EN za ugotavljanje vsebnosti biogoriv, oziroma drug ustrezen certifikat, ki je bil izdan po drugi metodi, kakor so tiste v standardih EN, če omogoča sledljivost skladno s standardom SIST EN ISO 17025 oziroma dokumentacijo, ki pošiljko spremlja in je določena v programu spremljanja in nadzorovanja vsebnosti biogoriv v gorivu, ki je določen za konkretno pravno osebo (proizvajalec, pridobitelj, uvoznik)."

Vidiš, da se pojavljajo izrazi kot so "trošarinsko skladišče", "certifikat za biogorivo", "standardi SIST"... in podobno.
Sem 100% da se tele zadeve z "odpadnim jedilnim oljem" ne da spravit legalno skozi predpise.

BTW: Kateri avtomobili poleg mk2 so sploh primerni za takšne posege? :D
My name is Bond. James Bond. 8)
Uporabniški avatar
BOND 007
Na skrivaj vozi Aston Martina

Kraj: Forme, Velenje
Avto: '09 Passat TDI, '90 GTI 8V

OdgovorNapisal/-a dejanck dne Sr Mar 28, 2012 2:43 pm

hja, legalno res ne gre verjetno :D no če ga zasežejo potem ni ravno najbolš, je pa res da danes ti že za vsak k... avto odpeljejo. če bi bila pa samo kakšna kazen potem je pa bolj sprejemljivo.

kateri delajo? ja ne vem, kolikor gledam po raznoraznih forumih, zgleda da skoraj vse laufa na ta olje, razen CR dizli (pa renoji :D ) :)
Uporabniški avatar
dejanck
Stalni uporabnik

OdgovorNapisal/-a luka32 dne Sr Mar 28, 2012 9:18 pm

Sem pozabu napisat prej, da sem jaz spraševal za čisto jedilno olje, kupljeno v trgovini :) Za tako stvar mi je rekla da ni problema, samo registrirat se moraš pri njih. Men štirka pd lavfa zdele na 50% mešanco z nafto. Ko se še malo otopli bom probal večjo koncentracijo.
Uporabniški avatar
luka32
Stalni uporabnik

OdgovorNapisal/-a Doche dne Sr Mar 28, 2012 9:44 pm

Pa maš kaj dodelano kakorkoli al kar v tank not naliješ zraven sončnično olje in se odpoveš pomfrija in pohanega, avto pa potem laufa normalno?
Uporabniški avatar
Doche
Stalni uporabnik

Kraj: Ried Im Innkreis
Avto: 2.5 TDI Quattro

OdgovorNapisal/-a 4m4t3r dne Sr Mar 28, 2012 10:33 pm

znanec v golf 4 vlivle odpadno olje in avto laufa do zdaj brez broblemov že kake dve leti..dela pa velike km vsak dan čez polovico slovenije..
THATS ME---->>>> THATS ME

d(>_<)b Was ist besser als sex? Audi V sechs!!!
Audi 80 Cabrio 2.8 & Audi A6 c4 2.5 TDI d(>_<)b
Uporabniški avatar
4m4t3r
Stalni uporabnik

Kraj: Pettau aka. Ptuj
Avto: Audi 80 Cabrio 2.8 & A6 2.5

OdgovorNapisal/-a luka32 dne Če Mar 29, 2012 12:33 am

Doche napisal/-a:Pa maš kaj dodelano kakorkoli al kar v tank not naliješ zraven sončnično olje in se odpoveš pomfrija in pohanega, avto pa potem laufa normalno?

Imam vgrajen tisti grelec, ki sem spraševal na prejšnji strani. Zdaj ti lahko razlagam na dolgo in široko moje ugotovitve, ki jim še ni konca :) Največji problem je mrzli zagon, zagon pri minusu in hladnejših temperaturah. Takrat ima avto večjo porabo za kakšne 2 litra, dokler se ne segreje. Ta problem bi elegantno rešil z webastom. Štartal sem z mešanco 10l nafte in 30l olja. Ko je bil minus, je avto potreboval kašne 4 sekunde več, da je vžgal. Ko je vžgal, je še par sekund lavfal nekaj napol, nisem imel nič gasa, potem je zlavfal normalno. Ko sem povečal delež nafte na 50% je lepo vžigal in tudi poraba je padla na normalno. Zdaj, če bi imel webasto, bi se teh problemov rešil, vendar nevem, če bi webasto lavfal na olje :?

Skratka, pomoje je boljši sistem od pocesnika, na dva tanka, ker problemi so z mrzlimi zagoni dokler se ne ogreje na delovno temperaturo. Olje je potrebno segreti da rata bolj viskozno, ker hladno je pregosto. Je pa tudi veliko več dela z sistemom na dva tanka, in odpovedat se moraš delu prtljažnika, pa tudi na tehničnem niso najbolj veseli.

Resno razmišljam o vgradnji webasta, na netu jih je polno od mercedesov od 150e naprej. Nisem se pa še nekaj resno zanimal, kako je potem z inštalacjo.
Uporabniški avatar
luka32
Stalni uporabnik

OdgovorNapisal/-a dejanck dne Če Mar 29, 2012 12:54 am

luka32 napisal/-a:Sem pozabu napisat prej, da sem jaz spraševal za čisto jedilno olje, kupljeno v trgovini :) Za tako stvar mi je rekla da ni problema, samo registrirat se moraš pri njih. Men štirka pd lavfa zdele na 50% mešanco z nafto. Ko se še malo otopli bom probal večjo koncentracijo.

pa je tudi kaj povedala kje se to registrira oz. če so še kakšni pogoji pri uporabi (pri čistem/novem olju) ? :)
Uporabniški avatar
dejanck
Stalni uporabnik

OdgovorNapisal/-a luka32 dne Če Mar 29, 2012 7:35 am

Na najbližji lokalni carinski upravi se registriraš. Pogojev ni nobenih, saj dejansko zlivaš iz kante v avto.
Uporabniški avatar
luka32
Stalni uporabnik

OdgovorNapisal/-a dejanck dne Če Mar 29, 2012 11:00 am

ja fajn, pol treba pa samo še poceni olje najt pa bo :)
Uporabniški avatar
dejanck
Stalni uporabnik

OdgovorNapisal/-a BSTYN dne Če Mar 29, 2012 2:23 pm

Nekje sem zaslediu da zarad tega olja rade crkujejo Bosch pumpe ... kako je kaj stem ?
BSTYN
Stalni uporabnik

Avto: Ford Mondeo 2.0 TDDi Ghia

OdgovorNapisal/-a hard dne Če Mar 29, 2012 2:27 pm

Gumi semeringe je treba zamenjat s silkonskimi, prav tako cevi, ker ratajo trde.
Ziher pa olje ni prijazno ne črpalki in šobam kot nafta :wink:
Kris.
Uporabniški avatar
hard
Stalni uporabnik

Kraj: Maribor
Avto: 8D

OdgovorNapisal/-a BeniNorc dne Sr Apr 11, 2012 11:49 am

sicer ni vw, ampak sej dizel je dizel, al pa vsaj tu neki.

za fiata jtd je en nekje na slo forumu pisal, da brez problema avto laufa in vozi na 30% olja in 70% nafte. baje da se čuti majhen padec moči, ampak da nič resnega. potem je šel na 50%-50% in da je tako kot je rekel luka, problem z hladnim vžigom, ampak da potem zadeva deluje. ampak v tem primeru je avto čisto original, brez kakšnih grelcev itd. je pa pri 50-50 čutit velik padec moči, ampak je to rešil s čipom, iz 120KM na 150KM, tako da je sedaj pri 50-50 nekako avto enakovredno močan kot original.
tako vozi že 3 leta, in je naredil več kot 150.000km in baje vse štima, nima problemov.

gre se pa za fiat ducato 2.8JTD.

princip delovanja je enka na vseh starejših JTD motorjih (CR), tako da bi to moglo špilat na vseh.. pomoje da bi blo potodbno tud na tdi-jih, ki niso PD.. jaz sicer še nisem sprobal, bom pa najbrž kar kmalu.
Uporabniški avatar
BeniNorc
The Polish connection

Kraj: Črnomelj
Avto: Golf .. na plinsko olje :)

OdgovorNapisal/-a luka32 dne Sr Apr 11, 2012 4:29 pm

Glede tega padca moči, se jaz nebi strinjal, da je čip rešitev. Pri padcu moči je ponavadi zraven še večja poraba. In meni to deluje, kot da se motor matra, sigurno ne lavfa optimalno. Edina prava rešitev je spravit viskoznost olja na viskoznost nafte. Za to pa so razni grelci itd.

Kdo ve, kje bi dobil ogrevan naftni filter?
Uporabniški avatar
luka32
Stalni uporabnik

OdgovorNapisal/-a BeniNorc dne Sr Apr 11, 2012 7:01 pm

moj bravo ma to v originalu že..
Uporabniški avatar
BeniNorc
The Polish connection

Kraj: Črnomelj
Avto: Golf .. na plinsko olje :)

OdgovorNapisal/-a hard dne Sr Apr 11, 2012 9:53 pm

luka32 napisal/-a:Kdo ve, kje bi dobil ogrevan naftni filter?

Kaj če narediš izmenjevalec toplote?
Kris.
Uporabniški avatar
hard
Stalni uporabnik

OdgovorNapisal/-a luka32 dne Sr Apr 11, 2012 9:59 pm

Malo bolj definiraj izmenjevalec toplote.
Uporabniški avatar
luka32
Stalni uporabnik

OdgovorNapisal/-a hard dne Sr Apr 11, 2012 10:14 pm

Glede na to da ima nafta sorazmerno velik pretok med črpalko in šobami,kar pomeni da se tudi v filtru ne zadržuje dolgo,razen če je povratni vod napeljan v filter,v tem primeru pridobiš par stopinj na gorivu,vendar še vedno ne dovolj da bi v hladnih pomladno jesenskih dneh ogrel olje. Bi bilo primerno naredit toplotni izmenejevalec skozi katerega kroži hladilna tekočina in segreva gorivo.
recimo podobno temu; Slika

temperatura goriva oz.olja doseže pri fabriškem sistemu cca.40C,kar pa je premalo da bi povečal viskoznost olja :wink:
Kris.
Uporabniški avatar
hard
Stalni uporabnik

OdgovorNapisal/-a čare dne Sr Apr 11, 2012 10:35 pm

BeniNorc napisal/-a:sicer ni vw, ampak sej dizel je dizel, al pa vsaj tu neki.

za fiata jtd je en nekje na slo forumu pisal, da brez problema avto laufa in vozi na 30% olja in 70% nafte. baje da se čuti majhen padec moči, ampak da nič resnega. potem je šel na 50%-50% in da je tako kot je rekel luka, problem z hladnim vžigom, ampak da potem zadeva deluje. ampak v tem primeru je avto čisto original, brez kakšnih grelcev itd. je pa pri 50-50 čutit velik padec moči, ampak je to rešil s čipom, iz 120KM na 150KM, tako da je sedaj pri 50-50 nekako avto enakovredno močan kot original.
tako vozi že 3 leta, in je naredil več kot 150.000km in baje vse štima, nima problemov.

gre se pa za fiat ducato 2.8JTD.

princip delovanja je enka na vseh starejših JTD motorjih (CR), tako da bi to moglo špilat na vseh.. pomoje da bi blo potodbno tud na tdi-jih, ki niso PD.. jaz sicer še nisem sprobal, bom pa najbrž kar kmalu.

Tisti možakar kateremu si ti prodal svoje feltne za barvota zdaj doma dela "rafinerijo" oz. je že precej pri koncu in se bo vozil samo na jedilno olje,pač bo dodal tiste neke aditive ovo ono nimam jaz pojma kaj,sam tip je pameten za popizdit in se mu jaz glupson samo režim ko mi on to razlaga.Nek njegov sosed se na to vozi že dlje časa.
Svi mi volimo pičić,samo Mile Kitić
Uporabniški avatar
čare
Tiger

Kraj: ljubljana
Avto: FIAT Marea JTD

OdgovorNapisal/-a ŽucMac dne Sr Apr 11, 2012 10:50 pm

za ta "starga" golfa si včasih dobil dve varianti:

- überlauf je šel nazaj čez filter
- gretje filtra s hladilno vodo (ki je topla jasno)

kolko to pomaga pri piščančjem olju, pa nimam pojma.
“Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience.” - Mark Twain
Uporabniški avatar
ŽucMac
Stalni uporabnik

OdgovorNapisal/-a hard dne Sr Apr 11, 2012 10:55 pm

Žuc, tisto hladilna čez filter je na oljnem filtru :wink:
Čare- tip verjetno kuha biodizel-bolj komplicirana zadeva,tu bi fantje kar olje v kesl nalili :wink:
Kris.
Uporabniški avatar
hard
Stalni uporabnik

OdgovorNapisal/-a ŽucMac dne Sr Apr 11, 2012 11:02 pm

tud na filtru nafte, ni pa origi vw, nachbau varianta je bla, v času jugo-kurilc-v-tanku je blo to kar nujno...
“Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience.” - Mark Twain
Uporabniški avatar
ŽucMac
Stalni uporabnik

PrejšnjaNaslednja

Vrni se na Splošni pogovori

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gostov