PREVERJEN RECEPT ZA PRAVE LESKOVAČKE ČEVAPE!

Brez cenzure ... Za pogovore, ki ne spadajo nikamor drugam

PREVERJEN RECEPT ZA PRAVE LESKOVAČKE ČEVAPE!

OdgovorNapisal/-a Goti dne Po Jul 28, 2008 12:06 am

Evo, na enem forumu sem našel tale recept. Sprobal sem ga danes in moram rečt: DIVOTA! CARSKO!

Kao mrzitelj "misterija" u kulinarstvu, forumovcima stavljam na tacnu recept za PRAVE PRAVCATE Čevape. Rekao sam veČ ništa svinjsko (uvek masno) koje Čevap napravi žilavim. Isto važi i za jagnjeČe koje Čevapu daje ukus Istanbula, a čim se malo ohladi loj se lepi za nepca. Dakle, isključivo JUNEĆE! Recept dajem za masu od 1 kg. Ukoliko je potrebno više poveČavajte sastojke proporcionalno.

ČEVAPĆIĆI (THE REAL) :wink:
-500gr. od pleČke
-400gr. od vrata
-100gr. od potrbušine
Meso iseČi na kockice 3- 5 cm, dodati 20 gr. soli, dobro izmešati i ostaviti da stoji u frižideru najmanje 5- 6 sati. Samleti ga kroz krupnu šajbnu (8- 10 mm), ponovo izmešati i ostaviti u frižider 10 -12 časova (bolja varijanta 24h). Ponovo ga samleti kroz sitnu šajbnu (3- 4 mm), izmešati i ostaviti u frižideru bar još 2- 3 sata. To je onda meso za one dobre stare i PRAVE Čevape. Dalje se potiskuju kroz levak ili formiraju rukom dok roštilj cvili za istima. :lol:
Idemo dalje! Od iste mase prave se pljeskavice (mrak) u koje se pred samo pečenje dodaje sitno seckan crni luk, tucana paprika i biber po želji. Neko voli i sitno seckanu zelenu papriku. Evo i štosa za jednostavno formiranje pljeskiČa. Kuglu od mesa (težine po želji i apetitu) staviti između dva najlona ili celofana tanko namazana uljem i pritisnuti daskom za seckanje do debljine od 1- 1,5 cm. Od iste mase dalje se pravi:
LESKOVAČKI ĆEVAP
Dodati sitno seckani beli luk, ljutu tucanu papriku i malo bibera. Leskovački Čevapi su malo duži i deblji od standardnih.
LESKOVAČKI UĹ TIPCI
Uz sve ovo gore dodati sitno seckanu ljutu zelenu papriku i na kockice (oko 5 mm) seckan kačkavalj. Otkidati komade rukom (odatle uštipak) i lagano formirati u kuglice prečnika oko 5 cm. (sve dok roštilj rida za "robom").
Važne napomene:
-Nikako ne dodavati u masu vodu. Ona samo podstiče stvaranje bakterija, u pečenju ispari a Čevap se "sprči" i postane gumast.
-Ne dodavati sodu bikarbonu. Ona ubija mlečnu kiselinu u mesu i takođe radi za bakterije. Osim toga mesu posle nekog vremena daje neprijatnu zelenkastu boju.
-Luk i ostale sastojke dodavati mesu pred samo pečenje!
Huh, valjda sam sve rekao. I da ne bude da se ja nešto duvam, recept je iskopan iz jedne knjige (priručnika) za kuvare i ugostitelje iz 1932. godine. Proveravan decenijama kod JA. Prijatno!
Zadnjič spremenil Goti, dne Po Jul 28, 2008 1:35 am, skupaj popravljeno 1 krat.
Uporabniški avatar
Goti
Šverca božje aktovke
 
Prispevkov: 2394
Pridružen: To Feb 28, 2006 11:56 am
Kraj: Ljubljana/Prevalje
Avto: Tolsti šved - xc90

Re: PREVERJEN RECEPT ZA PRAVE ČEVAPE!

OdgovorNapisal/-a Goti dne Po Jul 28, 2008 12:33 am

haha, še jači recept (v bistvu gre za isto reč):

Ako nemaš merak na jedenje,
ne se pipaj oko Čevapi.
Čevapi su za ljudi.
Od meljeno meso od pleČku,
od šiju na bika i od paflaku.
Kad se ubavoi izmesi,
turi se na led, da prespie.
Ujutro se izmelje još jed'n put.
Kad meso odvugne - turi se na žar.
Ćumur mora da je iz planinu.
DomaČica da je ubava.
DomaČin da ne e budala.
Kad se toj udesi,
Ćevap san ripne na čoveka, u tanjir.
Takvi Čevapi praviv se
samo u Leskovac.
Uporabniški avatar
Goti
Šverca božje aktovke
 
Prispevkov: 2394
Pridružen: To Feb 28, 2006 11:56 am
Kraj: Ljubljana/Prevalje
Avto: Tolsti šved - xc90

Re: PREVERJEN RECEPT ZA PRAVE ČEVAPE!

OdgovorNapisal/-a fritz dne Po Jul 28, 2008 12:42 am

bom sprobal. bemu istanbul, da ja. :D
Uporabniški avatar
fritz
Wheel whore
 
Prispevkov: 13403
Pridružen: Sr Jan 25, 2006 10:52 pm
Kraj: tanajtabujsiklima
Avto: Golf Rallye G60

Re: PREVERJEN RECEPT ZA PRAVE ČEVAPE!

OdgovorNapisal/-a Goti dne Po Jul 28, 2008 1:29 am

Priporočam leskovačko varianto - z mleto papriko (sladko in ostro), poprom in česnom.
Pa bistvenega pomena je, da meso počiva in da ga melješ dvakrat.
Doma sem imel deset jedcev in so vsi tulili od ugodja.
Uporabniški avatar
Goti
Šverca božje aktovke
 
Prispevkov: 2394
Pridružen: To Feb 28, 2006 11:56 am
Kraj: Ljubljana/Prevalje
Avto: Tolsti šved - xc90

Re: PREVERJEN RECEPT ZA PRAVE ČEVAPE!

OdgovorNapisal/-a super98 dne Po Jul 28, 2008 1:33 am

Edini pravi Čevapi zame so sarajevski Čevapi...

Ćevabdžinica Ĺ˝eljo, Baščaršija :D

joj lačn sem
TJUNING PA TO...
Uporabniški avatar
super98
Mirko
 
Prispevkov: 3563
Pridružen: Sr Jan 25, 2006 4:30 pm
Kraj: Ljubljana
Avto: Golf II G60, MB W123 coupe

Re: PREVERJEN RECEPT ZA PRAVE ČEVAPE!

OdgovorNapisal/-a Goti dne Po Jul 28, 2008 1:35 am

OK, torej recept za prave leskovačke Čevape ;)
Uporabniški avatar
Goti
Šverca božje aktovke
 
Prispevkov: 2394
Pridružen: To Feb 28, 2006 11:56 am
Kraj: Ljubljana/Prevalje
Avto: Tolsti šved - xc90

Re: PREVERJEN RECEPT ZA PRAVE ČEVAPE!

OdgovorNapisal/-a Jurtz dne Po Jul 28, 2008 9:25 am

Goti napisal/-a:Doma sem imel deset jedcev in so vsi tulili od ugodja.

kdaj se loh dogovorimo za en favdl meet pri tebi doma? :D
Uporabniški avatar
Jurtz
Stalni uporabnik
 
Prispevkov: 11471
Pridružen: To Jan 24, 2006 10:32 pm
Avto: '08 Golf GTI, '02 Polo Gr. A

Re: PREVERJEN RECEPT ZA PRAVE LESKOVAČKE ČEVAPE!

OdgovorNapisal/-a Goti dne Po Jul 28, 2008 10:08 am

Parkirplaca nimam tolko :D

Lahko pa v Ankaranu sprobamo ...
Uporabniški avatar
Goti
Šverca božje aktovke
 
Prispevkov: 2394
Pridružen: To Feb 28, 2006 11:56 am
Kraj: Ljubljana/Prevalje
Avto: Tolsti šved - xc90


Vrni se na Krčma

Kdo je na strani

Po forumu brska: Google [Bot] in 10 gostov

cron