Peskanje

Pogovori o materialu (surovine, orodja, načrti, ...) in storitvah (barvanje, peskanje, poliranje, kleparji, ličarji, mehaniki, pooblaščeni servisi, ...)

Peskanje

OdgovorNapisal/-a apokalipso dne To Nov 22, 2011 9:16 am

Malo sem preletel teme,pa nisem zasledil,kar me zanima.

Ali ima gdo kakšne iskušnje z "home" varijanto peskanja? Jaz sem enkrat to počel,pa takrat nisem bil preveč zadovoljen s porabljenim časom.Verjetno tudi pogoji niso bili vsi ispolnjeni.Torej kakšna iskušnja in nasvet bi mi bil dobrodošel.
Uporabniški avatar
apokalipso
Stalni uporabnik
 
Prispevkov: 1623
Pridružen: Sr Feb 17, 2010 4:00 pm

Re: Peskanje

OdgovorNapisal/-a BureK dne To Nov 22, 2011 10:03 am

apokalipso napisal/-a:Jaz sem si nareil peskalno komoro 1mx1mx 60 cm z luknjami in rokavicami,zgornja ploskev je bila šipa.Zadeva je šla ok,vendar je stošek večji,kot pa če peljem v peskanje nekomu.Ob tem je le problem,da se moram peljat in potem it iskat,če ne more takoj narest. Je pa definitivno ceneje,če daš nekomu speskat,kot če to pčneš sam,seveda da ob tem računaš kompresor,ki mora biti kljub mali pištolci sorazmerno močan in z veliko rezerve zraka,če ne bo non stop deloval in pa seveda če še upoštevaš vso svinjarijo,ki s tem nastane,saj je vsenaokrog zunaj ali pa notri,če nimaš odzračevalnega sistema PRAŠNO.Pesek pa lahko kupiš prav za peskanje in ne rabiš ga niti sejat niti čistit,razen če res nimaš nekih čudih tujkov notri.Pač pod komoro napraviš lijak kamor se pesek "steka" in v spodnjo posodo,kamor se steka napelješ sesalno cev od pištole.Pa ne pozabi tisto malo cevko,ki je poleg sesalne,da mora imeti dostop do zraka.


apokalipso napisal/-a:Saj gre,ampak če hočeš imeti FINO speskano rabiš močan pritisk da boš kaj naredil,bo pa sorazmerno "gladko". Če pa boš hotel biti časovno uspešen,pa lahko imaš nižji tlak abolj grobi pesek pa bo efekt tudi vredu.Samo površina bo bollj hrapava.


iz teme: Nakup orodja

kako to tam deliš nasvete potem pa tu odpiraš novo temo ?
Fritz unter alles
Uporabniški avatar
BureK
Z jogurtom
 
Prispevkov: 10864
Pridružen: Sr Jan 25, 2006 12:34 pm
Kraj: Višta vseh višt
Avto: Pony ROG

Re: Peskanje

OdgovorNapisal/-a apokalipso dne To Nov 22, 2011 10:30 am

Burek,dobro si preberi,kaj sem napisal .Da nisem zadovoljen s časom,ki sem ga vložil v peskanje in to sem napisal tudi zadnjič,ko sem svetoval,da je bolje peljat nekam v peskanje,ki se s tem bavi.Meni je osnova peskanja poznana,a morda bi z nasveti še koga ki ima več iskušenj,proces izboljšal.Ker se počasi spravljam k enemu poslu in bi mi bila dobrodošla manjša UČINKOVITA komora doma,vendar želim hiter in dober efekt,ne pa tako,kot sem enkrat že počel in je trajalo,trajalo...
Sicer pa ne vem,kaj se vtikuješ,če ne moreš pomagati,lahko svoje mnenje zadržiš zase.
Uporabniški avatar
apokalipso
Stalni uporabnik
 
Prispevkov: 1623
Pridružen: Sr Feb 17, 2010 4:00 pm

Re: Peskanje

OdgovorNapisal/-a BureK dne To Nov 22, 2011 10:42 am

če si tako lepo napisal da si imel komoro doma. kaj si probal eno zrabljeno mivko tam ki si prekopal okoli bajte in potem ko si vidu da traja preveč časa si pustu stat vse ?

pejdi si kupit kubik kremenovga peska ali nekega drugega recimo vulkanskega....pa nabavi trofazni 100l kompresor in peskalni stroj s šobo od 1cm fi-ja in boš vidu kako boš speskal hitro.

tam z unimi revell kompresorčki za airbrush in pištolce iz merkurja, ne bo nikoli ratalo nič.

in prejšnič v tisti temi si pisal, kot da si ti izumil peskanje in potem še dodal, da to traja preveč in da se bol splača nest nekomu da ti to naredi. remember ? torej si poln negativnih izkušenj...s povdarkom na IZKUŠENJ. če si poln izkušenj pa naj so to negativne ali pozitivne, potem nekaj že veš, kaj ne ?
......

in velikost komore nima nobene veze s časom peskanja, ker ti komoro ne narediš tako da odbija pesek iz stranic nazaj na kos in da bo potem to prej speskano. namen komore je ta, da se ti ne zapraši cela hiša zaradi enega košča kovine ki moreš speskat....oziroma če imaš komoro potem ne rabiš skafanderja za sebe, ne rabiš velike garaže in ne rabiš skrbet za prah.
in če smo že pri tem je tudi trofazni 100l kompresor na spodnji meji. profesionalci delajo to z unim gradbenim kompresorjem, ki je na prikolici...

tolko o mojih izkušnjah .
Fritz unter alles
Uporabniški avatar
BureK
Z jogurtom
 
Prispevkov: 10864
Pridružen: Sr Jan 25, 2006 12:34 pm
Kraj: Višta vseh višt
Avto: Pony ROG

Re: Peskanje

OdgovorNapisal/-a apokalipso dne To Nov 22, 2011 11:33 am

Ti si pa res negativo nastrojen osebek.A vedno tako napadalno komuniciraš?

Jaz sem se s tistim peskanjem ukvarjal pred cca 10-leti in sem tisto komoro potem rastavil,ker nisem bil zadovoljen.Kolikor se pa s kom pogovarjam,pa en trdi tako,drugi tako,zato sem hotel dobiti še kakšno mnenje tukaj.Svojo pištolo sem zadnjič enemu posodil da si je avto spodaj speskal in ni mogel prehvalit.Kaj in kako je počel,pojma nimam,vem,da je 14 let starega sharana speskal celo podvozje in to kar na avtu. En drug pa mi pravi,da ima malo boljšo pištolo in industriski kompresor in da to ni to,kar bi rad.Jaz sem takrat peskal dele podvozja za đipa samo sem peskal cel dan,imel dva kompresorja,uporabil pa sem pesek mislim da 0.4.Speskano je bilo sicer zelo fino,a trajalo je predolgo in še komora ni bila z odsesovanjem.Pa komora tokrat ni v vprašanju.Moje iskušnje pa so bile namenjene tistim,ki jih še sploh nimajo,ne pa profesionalcem,kot si ti.
Zanima me pištola,ki jo še poganja kompresor,in jo je možno kupiti,ali narediti. Ne vem pa o kakšni litraži 100l govoriš,če si to omenil? Imam kpresor s 150l posodo, z enobatnim komresorjem cca 700 ccm,pognja ga trofazni 2.2kw 2800 o/min in je na meji.Zraka dosti za vsak priključek,samo za peskanje ne z obeno pištolo.
Zato je ob tem najbolj pomemben podatek pretočnost komresorja,zato sprašujem,kakšno pištolo gdo uporablja in s kakšnim komresorjem,da je učinek potem zadovoljiv.Na ogledu imam kompresor ki je še sprejemljiv glede obremenitve,ima pa 670l pretoka,300l posodo in 4 kw motor.Omejen sem z močjo motorja nekje 4kw,ker so še drugi porabniki.Prebral sem tudi,da je peskanje s kremenčevim peskom škodljivo vsemu in so na voljo še druge alternative poleg VULKANSKEGA PESKA in leda in kroglic in....Me pa zanima tudi maximalna granulacija peska katera je dobavljiva in se da z njo delat
Sem sedaj naštel dovolj razlogov,zakaj bi rad še kakšno mnenje?
Uporabniški avatar
apokalipso
Stalni uporabnik
 
Prispevkov: 1623
Pridružen: Sr Feb 17, 2010 4:00 pm

Re: Peskanje

OdgovorNapisal/-a BureK dne To Nov 22, 2011 11:45 am

nisem profesionalec ampak dober opazovalec. ti pa prevec kompliciras in namesto da se lotis delat ti tle premlevas miljarda nacinov in postopkov ki so vsi skupaj enaki.
Fritz unter alles
Uporabniški avatar
BureK
Z jogurtom
 
Prispevkov: 10864
Pridružen: Sr Jan 25, 2006 12:34 pm
Kraj: Višta vseh višt
Avto: Pony ROG

Re: Peskanje

OdgovorNapisal/-a jinx82 dne To Nov 22, 2011 12:15 pm

Pri peskanju je odvisnih precej parametrov, ki zelo vplivajo na porabljen čas...

Prvi je količina vlage v zraku in v pesku, druga nedvomno oblika obdelovanca, tretja je 'grobost' zrn s katerimi peskaš.
Za fino peskanje se porabi precej več časa kot za grobo, ker uni kamni odbijejo še pol materiala.

...verjetno ti je ratalo jasno zakaj zna bit fino peskan je tako drago in da se ne splača doma s tem sam jebat, še posebej ne z homamade 'peskalnikom'.

Lp
Uporabniški avatar
jinx82
Mati bwožja
 
Prispevkov: 12580
Pridružen: To Jan 24, 2006 11:57 pm

Re: Peskanje

OdgovorNapisal/-a apokalipso dne To Nov 22, 2011 12:42 pm

Prav imaš in takšno iskušnjo sem imel jaz.Pesek pa nebi upal trditi,koliko je bil suh,bil je pakiran v vreče in kadilo se je ko strela,menda je bil suh.Zato bi bil dobrodošel še kakšen nasvet koga,ki dela drugače.Meni je cilj čiščenje površine,ni toliko pomembno,da bo postalo hrapavo,samo da očistim površino rje in stare barve,pa da seveda zadeva ostane v kosu, nepoškodovana.Za finejše peskanje se itak lahko menja pesek.
Nisem se še pozanimal o možnih različicah peskalnih pištol,ker sem hotel s kom od tukaj o tem malo podebatirati.Sam imam pištolo,ki ima cca 6mm šobo.Upam,da je še gdo s tem iskušnjam.
Uporabniški avatar
apokalipso
Stalni uporabnik
 
Prispevkov: 1623
Pridružen: Sr Feb 17, 2010 4:00 pm

Re: Peskanje

OdgovorNapisal/-a pocesnkII dne To Nov 22, 2011 12:47 pm

kolikor sem jaz opazoval mojstre pri peskanju je fora v dolzini med vhodom kjer se srečata pesek in zrak, ter med koncem oz iztopom. čim daljši je tem boljši učinek ima. idela je nekje 1m ker z dolzino se zadeva potem tudi izgublja. na 1m dolzine naj bi pesek dobil enako hitrost kot zrak in zato tako velik učinek.
Servis, diagnostika osebnih in tovornih vozil--->PM
Uporabniški avatar
pocesnkII
Stalni uporabnik
 
Prispevkov: 2761
Pridružen: Ne Dec 16, 2007 8:39 pm
Kraj: Kamnik mi je predmestje
Avto: GTI VI KILLER->M5 touring

Re: Peskanje

OdgovorNapisal/-a apokalipso dne To Nov 22, 2011 1:00 pm

Zelo dobro razmišljanje.Imaš prav,bi bilo vredno poiskusiti.
Uporabniški avatar
apokalipso
Stalni uporabnik
 
Prispevkov: 1623
Pridružen: Sr Feb 17, 2010 4:00 pm

Re: Peskanje

OdgovorNapisal/-a apokalipso dne To Nov 22, 2011 8:19 pm

Malo večja luknja je,kot sem dejal. 1cm, kot je dejal burek. Ali gdo dela s tem?

Slika

Uploaded with ImageShack.us

Slika

Uploaded with ImageShack.us
Uporabniški avatar
apokalipso
Stalni uporabnik
 
Prispevkov: 1623
Pridružen: Sr Feb 17, 2010 4:00 pm

Re: Peskanje

OdgovorNapisal/-a PeroM dne Sr Nov 23, 2011 1:24 am

Jaz imam izvedbo, kjer zrak in pesek prideta do pištole po isti cevi. Šoba ima luknjo 1mm, peskam pa z 0,8mm kremenčevim peskom, ki se uporablja za med tlakovce in pride ena vreča 5€. Za manjše stvari je super, za večje moram pa kar večkrat dofilat posodo, saj gre vanjo le cca 40kg peska.

Ko sem kupil peskalnik sem zraven dobil 50kg bakrove žlindre - granos, ki se skoradjda ne kadi in lahko večkrat uporabiš. Kar je prahu vmes je rja oz. barva, ki jo odstranjuješ. Cena 50kg vreče je bila nazadnje, ko sem preverjal, okoli 40€. Draga zadeva ampak je res dosti lažje peskat kot s kremenčevim peskom, ki se že v štartu kadi, če ga pa večkrat uporabiš pa še toliko bolj.

Sem se pa ravno lotil izdelave malo večje komore z odsesovanjem. Malo moram še poštudirat kako bom naredil filtracijo prahu, bo pa seveda čez vodo.

Ne smem pa pozabit na 400 litrški kompresor s pretokom 1200l/min, ki skrbi, da lahko v miru delam in mi ni treba čakati, da se ustvari pritisk.
Uporabniški avatar
PeroM
Novinec
 
Prispevkov: 45
Pridružen: Pe Maj 29, 2009 11:09 am
Kraj: Vrhnika
Avto: M6 GT

Re: Peskanje

OdgovorNapisal/-a apokalipso dne Pe Nov 25, 2011 12:40 am

Hvala Pero, sem prebral,ko si napisal, a ni blo časa, da odpišem. Tvoja informacija je veliko vredna in verjamem vanjo,ker vem pod kakšnimi pogoji dela peskalna delavnica , kamor nosim peskat. Upam,da se bodo razno-razni "profesionalci" z 100 litrskimi trofaznimi kompresorji iz tega kaj naučili.
Mislim, da je kompromis med pištolo peskanja in komresorjem ter izbiro materiala za peskanje zelo pomemben in ker se nameravam lotiti zahtevnejših projektov, iščem globalnejše iskušnje. Osnovne imam,vendar je to premalo.
Uporabniški avatar
apokalipso
Stalni uporabnik
 
Prispevkov: 1623
Pridružen: Sr Feb 17, 2010 4:00 pm

Re: Peskanje

OdgovorNapisal/-a eugene dne Pe Nov 25, 2011 3:07 pm

Kaj ne povzroča kremenčev pesek oz prah ko se nalaga v pljučih silikozo, ki je sicer malo manj zajebana kot azbestoza ampak vseeno eno sranje za zdravje?
"Try not. Do. Or do not. There is no try." - Master Yoda
Uporabniški avatar
eugene
Valček s.p.
 
Prispevkov: 3802
Pridružen: To Avg 08, 2006 2:21 pm
Kraj: Vukojebina
Avto: Mk1 gti, hrošč '67, volvo 145 in 245 superpolar

Re: Peskanje

OdgovorNapisal/-a apokalipso dne Pe Nov 25, 2011 4:32 pm

Ne vem, a bo držalo nekaj od tega, da je zdravju škodljivo,samo nisem zasledil zakaj. Bo treba uporabit nekaj drugega.
Uporabniški avatar
apokalipso
Stalni uporabnik
 
Prispevkov: 1623
Pridružen: Sr Feb 17, 2010 4:00 pm

Re: Peskanje

OdgovorNapisal/-a PeroM dne So Nov 26, 2011 2:16 pm

Tudi če peskaš z drugimi manj škodljivimi mediji, se ponavadi začne kadit barva in rja, ki jo odstranjuješ. Tudi ta prah ni tako nedolžen in je lahko škodljiv, če ga dolgo vdihavaš, zato pa obstajajo zaščitna sedstva.
Uporabniški avatar
PeroM
Novinec
 
Prispevkov: 45
Pridružen: Pe Maj 29, 2009 11:09 am
Kraj: Vrhnika
Avto: M6 GT

Re: Peskanje

OdgovorNapisal/-a apokalipso dne Sr Nov 21, 2012 11:09 pm

Nekaj novosti po daljšem premoru .
Na temo peskanja prilagam nekaj posnetkov peskalne komore , ki je nastala v "luknjah " med delovnim časom , ko ni bilo drugega dela. Zadeva je bila zasnovana po lastni ideji, a je sproti doživljala popravke. Kot končni izdelek dela čudovito. Nad rezultati smo vsi zelo zadovoljni.

Slika

Uploaded with ImageShack.us

Slika

Uploaded with ImageShack.us

Slika

Uploaded with ImageShack.us

Slika

Uploaded with ImageShack.us

Slika

Uploaded with ImageShack.us

Slika

Uploaded with ImageShack.us
Uporabniški avatar
apokalipso
Stalni uporabnik
 
Prispevkov: 1623
Pridružen: Sr Feb 17, 2010 4:00 pm

Re: Peskanje

OdgovorNapisal/-a apokalipso dne Sr Nov 21, 2012 11:19 pm

Slika

Uploaded with ImageShack.us

Slika

Uploaded with ImageShack.us

Slika

Uploaded with ImageShack.us
Uporabniški avatar
apokalipso
Stalni uporabnik
 
Prispevkov: 1623
Pridružen: Sr Feb 17, 2010 4:00 pm

Re: Peskanje

OdgovorNapisal/-a jinx82 dne Če Nov 22, 2012 12:20 am

Eno opazko imam in sicer ...zaskrbelo me je za tvojo varnost pri delu, ko sm zagledal, da maš not v komori zalimano neko ribo z dolgimi nogami :mrgreen: Upam, da maš še vse prste na svojem mestu! :D
Uporabniški avatar
jinx82
Mati bwožja
 
Prispevkov: 12580
Pridružen: To Jan 24, 2006 11:57 pm

Re: Peskanje

OdgovorNapisal/-a apokalipso dne Če Nov 22, 2012 12:31 am

tale opazka je res na mestu. Fantje so mi jo prlimal gor in potem so se prerivali , gdo bo peskal ves dan. Imeli so še eno pripombo , da manjka še ena luknja....na sredi :lol:
Uporabniški avatar
apokalipso
Stalni uporabnik
 
Prispevkov: 1623
Pridružen: Sr Feb 17, 2010 4:00 pm

Re: Peskanje

OdgovorNapisal/-a ŽucMac dne Če Nov 22, 2012 10:56 am

a tisti "les" oz. topli pod je odporen na pesek pod pritiskom ?

da nea bo puhno plastike pole med peskom... :wink:
“Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience.” - Mark Twain
Uporabniški avatar
ŽucMac
Stalni uporabnik
 
Prispevkov: 6697
Pridružen: Sr Feb 11, 2009 12:57 am

Re: Peskanje

OdgovorNapisal/-a Ježek dne Če Nov 22, 2012 11:30 am

Lepo narejeno :)
Stuck back in time..
Uporabniški avatar
Ježek
Stalni uporabnik
 
Prispevkov: 1459
Pridružen: To Jan 04, 2011 11:54 pm
Kraj: Velenje
Avto: Mk1

Re: Peskanje

OdgovorNapisal/-a apokalipso dne Če Nov 22, 2012 2:08 pm

Zaenkrat je samo barvo izgubil tam , kjer je najbolj ispostavljeno mesto.Sicer se pa dobro odbija ker je mehko. Lušči ali karkoli se ne. Sicer bi bilo bolje , če bi bila guma , a bi bil potem pretemen prostor.

Hvala Ježek . Ja kar vredu je ispadlo. Še največ je vredna pištola in sesalna cev , ki res odlično delujeta . Sta pa ti dve zadevi vzeti iz profi opreme. Je samo šoba stala 60 e.
Uporabniški avatar
apokalipso
Stalni uporabnik
 
Prispevkov: 1623
Pridružen: Sr Feb 17, 2010 4:00 pm

Re: Peskanje

OdgovorNapisal/-a pocesnkII dne Pe Nov 23, 2012 2:19 pm

a ima mogoče kdo taksno zadevo oz podobno doma. kako se kaj odnese
http://tesi.si/katalog_izdelkov/peskanj ... k_tesi_80/

glede na to da je narejena na profi varijanto(zrak in pesek sta skupaj v cevi vsaj 1m,....)

sam mal razmišlam o tej varijanti, sam nevem ce se mi za taksen denar splača sestavit doma zadevo(ce mal pobrskam po delavnici imam vse komponente, razen keramične šobe)
torej kaj mislite?
Servis, diagnostika osebnih in tovornih vozil--->PM
Uporabniški avatar
pocesnkII
Stalni uporabnik
 
Prispevkov: 2761
Pridružen: Ne Dec 16, 2007 8:39 pm
Kraj: Kamnik mi je predmestje
Avto: GTI VI KILLER->M5 touring

Re: Peskanje

OdgovorNapisal/-a PeroM dne Pe Nov 23, 2012 3:26 pm

Jaz imam tak peskalnik (malo drugačne oblike, princip isti), kupljen ravno pri tem podjetju.
Uporabniški avatar
PeroM
Novinec
 
Prispevkov: 45
Pridružen: Pe Maj 29, 2009 11:09 am
Kraj: Vrhnika
Avto: M6 GT

Naslednja

Vrni se na Material in storitve

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gostov

cron