Danes je zunaj bolj sibirsko vreme (piha ko svina

), zato sem se malo poigraval s senzorjem za porabo goriva, ki mi še vedno ne deluje

. Hex je bil tako prijazen in mi ga je transportiral po pošti - tnx. Najprej sem podrl celotni števec in odstranil merilnik hitrosti in tistega, ki meri temperaturo vode in količino goriva. Pri teh starejših modelih je to potrebno, ker je senzor privijačen od znotraj
Tukaj se skriva grešnik, ki se mu ne ljubi delati
... in zaradi teh dveh vijakov je potrebno razdreti števec
...nadomestna delovna sila je prispela iz Gorenjske in izgleda identična

......
... tudi po drugi strani je podobnost kot med enojajčnimi dvojčki, s to razliko, da se je nekdo zmotil, ko je graviral številke

, ker si niso najbolj podobne
Tole je senzor od 1.8 16v motorja ...
....tole pa od 1.8 G60 motorja
Mah nema veze, važno, da zapolni prostor
Seveda sem vse sestavil skupaj in proba. Zadeva ................. NE deluje. Še tisti stari, ki ni delal, je kazal vsaj 0,2 litra porabe, ta pa sploh nič ne pokaže. Ta je še bolj len, se vidi da je iz Gorenjske prispel

- malo heca ne škodi. Se mi pa dozdeva, da nekako le ni kriv senzor. Zakaj? Naredil sem en giro di Savinjska Walley brez števca in je bilo lepo slišati na cevki, ki pride priklopljena na senzor, kako vleče zrak, se pravi ustvarja vakum (podtlak). Pri vsem tem je zanimivo to, da je najbolj slišna, se pravi najbolj vleče pod prostim tekom, ko pa pritisnem na pedal za plin, pa ta moč pade, oziroma je precej manj slišna. To mi ni ravno najbolj logično, ker si pač predstavljam, da je pod večjimi obrati ustvarjen večji podtlak in bi po tej logiki morala cev precej bolj močno vleči vase zrak, kot pa pri prostem teku. Zanimivo je tudi to, da, ko sem zmontiral nazaj ta stari senzor, je pod prostim tekom kazal 0,2 litra porabe, ko pa sem se začel premikati in večati obrate, pa je vrednost padla na 0,0 in ko sem se spet ustavil, ter pustil avto delovati, je vrednost ponovno narasla na 0,2 - WTF ?????

. Naj me nekdo razsvetli glede delovanja te zadeve, ki mi postaja nelogična. Je pa res, da gre cev iz senzorja na T komad in iz njega potem gre nekaj centimetrov cevi na sesalni kolektor, druga cev (iz tega T komada) pa gre naprej, skoraj do škatle za filter zraka, kjer je priključena na nekakšen ventil, ki pa je tudi konektan z dvema žicama, torej je: ali pod kakšno napetostjo ali pa mu sporoča kakšen impulz, ne vem. Če se komu kaj sanja čemu služi tisti ventil, naj me razsvetli - prosim.
Sem pa odpravil "pokanje" na podvozju, ki ga je povzročala vožnja po neravnem terenu, še zlasti kakšne večje jame ali grbine. Krivec za nezaželjene zvoke je bila zanič gumica na desni strani stabilizatorja. Sem zamenjal kar obe, kupil pa kar 4 komade, ker so nesramno poceni - 1.39 ?/kom.
Nabavil tudi tesnilo ventil pokrova, zamenjal pa ga še nisem, ker,.....
je nekdo med transportom pretrgal folijo in izgubil eden polmesec - pa ravno na polmesecih mi rahlo masti
Še eno vprašanje - mater sem danes radoveden, temu se strokovno reče - željan znanja

Tole je števec, ki prikazuje teperaturo vode in količino goriva z zadnje strani
Zanima me, kaj se nastavlja s tistim majhnim vijakom na sredini, ki mi deluje kot nekakšen potenciometer
V pričakovanju odgovorov in novega znanja vas lepo pozdravljam
lp
Andrej
ak hočeš vozit porsche-a, plati ga!!!!!!!! nemoj kukat kako je skup! nije on skup nego se nema para pa najlakše je kukat! a zapravo možeš vozit i stojadina i porše ti ne treba da bi živio...