Danes sem se hotel znebiti prstnih odtisov

in najlažje je to storiti z brušenjem platišč

. Počasi a vztrajno se bliža dan, ko bomo lahko montirali letne pnevmatike. Ker moj korl nima letnih pnevmatik, jih bo potrebno nabaviti, seveda pa k temu spadajo tudi platišča. Nimam namena nekaj vlagati v moj projekt low budget corrado, zato odpade nakup novih platišč, rabljene pa sem kar nekaj časa iskal. Seveda za zelo ugodno ceno, kjer pa nekaterim idiotom, ki ne vedo, da je rabljeno platišče vredno največ pol cene od novega, ne moreš nič dopovedati, pa še po večini primerov so takšna "old" platišča vseh mogočih oblik samo ne okroglih

, me je rešil Vičo z njegovim oglasom o prodaji platišč. Po tehtnem premisleku sem se odločil, da je to najbolj ugodna opcija, pa še zvita naj ne bi bila. Odlično, si rečem, če Vičo pravi, da niso zvita, potem naj tako bo in hop na telefon. Zmenjeno in med tednom mi je CABBY pripeljal na dom platišča - hvala. Danes pa sem se lotil prvih dveh, ki so mi prišla pod roko. V planu je, da se rob spolira, sredina pa polakira v srebrno, seveda, če bo to možno narediti vrhunsko (kar se poliranja tiče), če ne, pa se bodo samo na novo polakirala in pika. Po pogovoru z prijateljem sva prišla na ceno 50 ? za poliranje robov na platiščih, ob predpostavki, da jaz odstranim tisto zaščitno folijo na platiščih in jih v grobem pripravim na poliranje, tako da jih on potem samo sfinišira. Njegove izdelke sem videl in so RES kvalitetni, pa še za zelo ugodno ceno. V primeru, da bi si pa zaželel imeti spolirana cela platišča, pa je cena 100 ?. Torej na delo:
Najprej tista plastična prevleka preko platišča. Po navadi sem takšne stvari brusil. Pač se je začelo z bolj grobim brusnim papirjem in potem bolj na fino - ampak to je potrajalo tudi po cel dan za eno platišče ali dokler ni iz konic prstov pritekla rdeča tekočina

. No sedaj sem že malo starejši

in delam določene stvari z glavo in ne samo z rokami

, zato sem preizkusil nekaj drugega. LAVACOL ali odstranjevalec barve se reče magični pločevinki. Zadevo na debelo premažemo preko barve ali podobne materiale in počakamo od 10 minut do 2 ur - vse je odvisno od materiala (tako piše na pločevinki). Jst sem platišče premazal in izgleda tako
prej kot v desetih minutah plastično prevleko popolnoma razžre
To packarijo je potrebno tudi takoj odstraniti, dokler je še sveže, se pravi po desetih minutah. Sem probal eno felgo pustiti dve uri, pa se je ta packarija posušila in naredil sem nič

, je bilo potrebno še enkrat čezenj namazati in potem kot rečeno, najkasneje po desetih minutah dol spraviti. Za strganje te packarije priporočam plastični "špahtel", kot ga uporabljamo za kitanje, saj z njem odstranimo samo packarijo, medtem ko platišča, oziroma njegove površine ne poškodujemo.
Takole pa izgleda po prvem odstranjevanju. Če ne gre vse dol v prvem poizkusu, zadevo enostavno ponovimo še enkrat ali dvakrat, odvisno pač dokler ne odstranimo vso plastično prevleko. In ko je odstranjeno vse, se platišče enostavno umije z vodo.
Tako izgleda platišče, ko je odstranjena vsa plastika (tam kjer pride polirano, znotraj med kraki bom še naknadno spedenal

), se pa v tej fazi obnove platišč lepo vidi, kje je aluminij oksidiral.
Potem sledi brušenje platišča. Ker je bilo kar nekaj oksidacije (tisti črni madeži) sem začel z brusnim papirjem granulacije 220. V kolikor bi ne bilo nič oksidirano, bi lahko enostavno začel z precej bolj finim papirjem, na primer 2000 vodobrusni in s poliranjem
Tukaj se še vidijo ostanki oksidacije. Bo potrebno še malo bolj pobrusiti in potem bo v redu, ampak, to bom prepustil prijatelju, ki mi jih bo spoliral, ker če ne bom itak sam vse naredil
In tako je minilo sobotno popoldne. Zdej se morajo malo blazinice na prstih zaceliti (ampak ni sile),
jutri pa še drugi dve
Glede na starost platišč in število prevoženih kilometrov, ki so jih naredile, moram priznati, da so VRHUNSKO ohranjene, ker praktično niso nikjer po robovih (kot je to navada stalnica) podrsane ali kakorkoli drugače poškodovane, tako da jih ne bo potrebno nič "drejati". Vičo, zakon so
lp
Andrej
ps
CAUTION, ACHTUNG, OPOZORILO
LAVACOL je
IZREDNO agresivno sredstvo. Pri uporabi z njem je priporočeno (obvezno) imeti zaščitna sredstva za roke, ker se ob predolgem izpostavljanju kože z njem lahko zgodi, da vam razžre tudi kožo. Nekateri so bolj občutljivi od drugih in se jim to lahko zgodi tudi ob kratkem času dotikanja s kožo. Jst zaščitnih sredstev, kot je razvidno na sliki nisem uporabljal, se mi je pa pojavila rdečica na prstih, ki kar precej peče. Ko začutite pekočo bolečino si roke enostavno umijete z vodo.
ak hočeš vozit porsche-a, plati ga!!!!!!!! nemoj kukat kako je skup! nije on skup nego se nema para pa najlakše je kukat! a zapravo možeš vozit i stojadina i porše ti ne treba da bi živio...